Politici nezklamali

Arbitři politků měli, možná ještě mají zaklínadlo: "Politika není špína, ale politkaření, to ano".

Po proběhnuvších exhibicích politiků, které nám předvedli po dva víkendy, svým působením v době volby prezidenta, mám zase jeden důvod jim nedůvěřovat.

Mám obavu, že ne jen v době, kdy jsou vidět na obrazovkách, společnost, myslím tím nás jejich voliče, od nich očekáváme a nemyslím neoprávněně, státotvorné kroky a úkony. To že je budou využívat pro vzájemné osočování, degradaci slušného chování, urážky a vyhrožování nám jistě přineslo zklamání. Nastavují tak hranice a normy vzájemných vztahů, které by měli občané brát jako morální základ pro občanskou společnost.

V převážné míře jsou poslanci a senátoři vysokoškolsky vzdělaní, někteří i několikrát, přesto se k sobě chovají, jako tradičně zmiňovaní dlaždiči. (Omlovám se  lidem, kteří toto povolání vykonávají.) To je viditelným důkazem, že sebevyšší vzdělání nedává záruku slušného vychování. Možná není chyba ve školství, ale v jejich rodičích.

Vyhrožování, okamžité vyhazovy, posílání nábojnic a nábojů, jako forma zastrašování připomíná posílání oné černé známky odsouzenému pirátovi. Mafiánské praktiky odposlechů, sledování, najímání specialistů na odezírání ze rtů, zastrašování a vydírání, degradují slušnost a mají snahu toto chování nastolit jako normu.

Toto ODMÍTÁM. Jsem přesvědčený, že takový je názor naprosté většiny naší společnosti.

Oba prezidenští kandidáti ve svých projevech zmiňovali společnost jako množinu obyvatel, které mají ambice vést. Oba jistě brilantně dokázali své vize předložit. Žel ani jeden nepoznal, že ti kteří je nominovali či podporovali, byli připraveni ne k jednání, ale k prosazení svého kandidáta za jakoukoliv cenu. Právě ta cena vítězství jaksi hořkne, nikoli výsledek, ten byl natolik těsný, že právě lokty, vyhrožování a licoměrnost politikaření mohly převážit k tomu, či onomu kandidátovi.

Zbývá věřit, že vítěz bude takovým prezidentem jak uváděl ve svých projevech a druhý kandidát činy potvrdí také své sliby, byť ne jako hlava státu.

Co se týká politiků, zůčtování nás voličů s jejich vystupváním máme při nejbližších volbách. Jen mějme v paměti to co předváděli a nenechme se koupit sliby, které budou mámivé a lákavé.

 

Pěkný den

Autor: Josef Zavřel | pondělí 18.2.2008 7:59 | karma článku: 7,40 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Josef Zavřel

Zvyšování cen el. energie

24.6.2008 v 8:28 | Karma: 11,95

Josef Zavřel

Jen pro informaci

9.4.2008 v 8:04 | Karma: 19,41

Josef Zavřel

Derby pražských "S"

1.4.2008 v 10:02 | Karma: 10,54