Zvyšování cen el. energie

Tak před dovolenou, na místo myšlenek na odpočinek a užívání si pozitivních nálad, dosáváme další "dárek" v podobě plánovaného zdražování elektrické energie.

Argumentů proto, aby se energie zdražila, bude a ne jen ze strany Regulačního úřadu, nepočítaně.

Zarážející je, že ČEZ jako firma s majoritním podílem státu je nástrojem, který na místo aby se svými živiteli, daňovými poplatníky, myšleno občany,  podělil o své zisky ve formě zvýhodněné el. energie, plošně zvyšuje ceny.

Mám zato, že jestliže je stále stoupající cena el. energie ve světě, především ze strany poptávky průmyslových firem, občané jejich náklady zaplatí znova v cenách jejich  výrobků. Občan je tedy zatěžován zvýšenou cenou energie opětovně. Nevím jaký je podíl na spotřebě ze strany maloodběratelů, ale bude se jednat určitě o nepoměrně menší část.

Určitě by se dalo odlišit zda je energie spotřebovávána pro osobní spotřebu a nebo pro výdělečnou činnost, či činnost firmy.

Ve vztahu ke společensky tolerovanému a prozatím nezbytnému zatěžování životního prostředí, by se občanům mělo dostávat "odškodňování" ve formě "občanské ceny elektrické energie". Ta by měla být určena POUZE pro malospotřebitele (domácnosti). Všichni ostatní nechť platí ony světové, nebo exportní ceny.

Argument o nemožnosti uhlídat kdo na co spotřebovává, je blbost. Je známo, že jsme ve výrobě el. energie více než sobestační a že elektřinu vyvážíme. Využijme toho, že máme nadprodukci a poskytněme drobným odběratelům a jejich domácnostem část výtěžku z tohoto exportu.

Vláda, nebo politická strana, která s takovýmto krokem přijde, jednoznačně dokáže voličům, že je proobčanská a ne jen v názvu. Zisky jsou ekonomický ukazatel, ale občan na těchto ziscích požaduje podíl, který si už tak mnohokrát předplatil.

Dovolávám se otevření diskuse k tomuto návhu a jestli se k tomu někdo bude vyjadřovat, žádám o alespoň zamyšlení se nad tímto nyní kostrbatým návrhem, před kategorickým odsouzením.

 

Pěkný den 

Autor: Josef Zavřel | úterý 24.6.2008 8:28 | karma článku: 11,95 | přečteno: 802x
  • Další články autora

Josef Zavřel

Jen pro informaci

9.4.2008 v 8:04 | Karma: 19,41

Josef Zavřel

Derby pražských "S"

1.4.2008 v 10:02 | Karma: 10,54

Josef Zavřel

Motorkáři vyjíždějí

31.3.2008 v 12:23 | Karma: 9,79