Pokuty za přestupky

Poslanecká sněmovna projednává, nebo by měla projednávat tzv. "Policejní zákon". Mimo jiné by se měla řešit otázka výše pokut při přestupcích.  

"Částky za pokuty už bylo nutné zvýšit, protože pro bohatší lidi už současná výše neměla žádný odstrašující účinek," zdůvodňuje zvolené sazby Václav Pelikán, který má na policejním prezidiu zákon na starosti.

Vyhledávání paušálního řešení je z jeho pohledu zamlženo, předpokládám, násobkem jeho příjmu, oproti průměrnému příjmu v ČR. A i na tento "nedosáhnou" 2/3 zaměstnanců.

Má-li se stát peněžitá pokuta za přestupek více účinnou i proti více majetným spoluobčanům, navrhuji, aby se, stejně jako v severských zemích výše pokuty odvíjela od výše příjmu, to znamená, že přestupce (není to divný novotvar?) by zaplatil poměrnou část odpovídající jeho příjmu. Pak by se postihli ti bohatí, kvůli kterým se to mění, stejným "krajícem".

Jak by se stanoviovala výše pokuty by bylo jednoduše dokladovatelné daňovýnm přiznáním. Příjmy má a dokádá každý.

Mořná se ozvou politické strany ve snaze vydolovat politický kapitál, před podzimními volbami, ale žádná z partají již nemá sebereflexi k tomu, aby se postavila rovně ke svým voličům.

Obava z toho, že městký šedý mor a plicisté budou šikanovat majetné s cílem "vytěžit co nejvíce" od majtených na pokutách je liché, vždyť pokuta 1000 Kč je stejně účinná pro toho kdo má 8000 Kč za práci u pokladny v marketu, jako násobek tomu, kdo má jeho násobek příjmů.

V žádném případě to není nic asociálního a ani nespravedlivého.

Jednoduché je nedělat žádné přestupky a tohle se nás nebude týkat.

 

Pěkný den

Autor: Josef Zavřel | středa 26.3.2008 7:35 | karma článku: 11,20 | přečteno: 1356x
  • Další články autora

Josef Zavřel

Zvyšování cen el. energie

24.6.2008 v 8:28 | Karma: 11,95

Josef Zavřel

Jen pro informaci

9.4.2008 v 8:04 | Karma: 19,41

Josef Zavřel

Derby pražských "S"

1.4.2008 v 10:02 | Karma: 10,54