Pět let války v Iráku hájí Bush odkazem na Boha

Takový titulek je na jednom českém zpravodajském serveru. (aktuálně.cz) Možná neoprávněně obviňuji správce, že jej rychle uklidil z očí čtenářů.  

Pět let války v Iráku hájí Bush odkazem na Boha

Video

Bush obhajuje svou válku v Iráku

13:05 | Dnes | Aktualizováno | man

Nashville - Příští týden uplyne pět let od americké invaze do Iráku. A prezident George Bush nepřipouští pochybnosti o tom, zda se tehdy rozhodl správně.

Při projevu v Nashvillu ve státě Tennessee, kde se setkal se zástupci křesťansky orientovaných rozhlasových a televizních stanic, se odvolával na Boha.

Svoji zahraniční politiku - zejména válku v Iráku a snahu o šíření demokracie na Blízkém východě - hájil i svým náboženským přesvědčením.

Boží dar

"Svoboda je právem daným Bohem. Není americkým darem světu. Je to boží dar celému lidstvu," prohlásil prezident za velkého aplausu.

Dále čtěte

 

Američtí a britští vojáci zahájili ofenzívu v Iráku 19. března 2003, Bagdád dobyli 9. dubna. Během dalších pěti let si ale teroristické útoky a boje vyžádaly životy desetitisíců Iráčanů a téměř čtyř tisíců amerických vojáků.

Prezident je přesto přesvědčen, že udělal dobře.

"Rozhodnutí svrhnout Saddáma Husajna bylo správné. Bylo správné na začátku mého prezidentského období, je správné dnes a bude nažvdy správné," řekl Bush.

Současně ale varoval, že přes určité zlepšení v posledních měsících je bezpečnostní situace v Iráku stále špatná a "vítězství je ještě daleko".

Nastane příští rok změna?

Bush rozhodl loni v červnu o vyslání dalších 30 tisíc vojáků do Iráku, což podle amerických velitelů pomohlo snížit počet útoků a násilností v zemi.

Bush v lednu odejde z prezidentského úřadu a další postup v Iráku bude záviset na jeho nástupci. Zatímco republikánský kandidát John McCain v otázce Iráku stojí za Bushem a hodlá tam vojáky dál ponechat, demokraté Barack Obama a Hillary Clintonová je chtějí postupně stáhnout.

Jestli se první muž světové mocnosti uchyluje k výzvám o svátosti zabíjet, jestliže mlčí jak církev, tak se vůbec nezměnila a pokračuje v tichém napomáhání vyvražďování, jak tomu napomáhala v době II. světové války.

"Svoboda je právem daným Bohem..." V tom má Bush pravdu. Americkým "darem světu" je smrt a neštěstí nevinných, které americká touha po americké svobodě na celém světě světu vnucuje. Žel americká společnost, ani žádná jiná velmoc neumí najít mechanismy k sebereflexi a vlasní kontrole.

 

Moc zaslepuje demokracii a ničí ideály.

Pěkný den všem kdo to potřebují

  

K ochraňování nás nevzývám Boha, ale lidi kterým je život nedevše. 

Autor: Josef Zavřel | středa 12.3.2008 13:53 | karma článku: 14,30 | přečteno: 825x
  • Další články autora

Josef Zavřel

Zvyšování cen el. energie

24.6.2008 v 8:28 | Karma: 11,95

Josef Zavřel

Jen pro informaci

9.4.2008 v 8:04 | Karma: 19,41

Josef Zavřel

Derby pražských "S"

1.4.2008 v 10:02 | Karma: 10,54